LIVSMOD – sammen finder vi vej!

Mellemtrin

Projektfakta

Klassetrin
4.-6. klasse

Fag
Kristendomskundskab, dansk og historie

Antal lektioner
10-16

Periode
September-april

Børn trives, når de lærer at takle svære situationer og oplever, at de kan komme igennem ved at tage et skridt ad gangen. Det er vigtigt, at børn oplever, at en eller flere voksne er med til at hjælpe dem igennem de svære udfordringer.

Livsmod og robuste børn

Med udgangspunkt i Per Schultz Jørgensens pædagogiske teori om robusthed sættes livsmod i spil i klasserummet gennem elevernes arbejde med både skønlitterære og autentiske fortællinger om børn, der hjulpet af voksne lykkedes med at komme igennem svære udfordringer i deres barndom.
En af dem er Joseph Vos. Han overlevede to år i
en koncentrationslejr som barn. I dag bor han i Køge og er 87 år gammel. I projektets indledning præsenteres eleverne for Josephs historie via en ny teaterforestilling.

Interaktiv teaterforestilling

Jeg hedder Joop henvender sig til skolebørn fra 10 år og op (fra 4. klasse) og familier med børn i samme aldersgruppe. Udover Joops iscenesatte fortælling bruger forestillingen interaktion og dialog med publikum, lysbilleder, objekter og lydfragmenter. På den måde bliver det ikke kun til en fortællende vidneberetning
på afstand, men også til en engagerende, følelsesmæssigt involverende og sanselig oplevelse af, hvordan krig, sult og konstant utryghed påvirker et barn. En oplevelse, der stiller spørgsmålet til nuværende børn: hvordan ville du havde haft det under disse omstændigheder og ville du – uforbeholdent – byde et krigsbarn på din alder velkommen i din trygge verden?

Livsmods læsning af Astrid Lindgren

I faget dansk arbejder eleverne med Astrid Lindgrens forfatterskab, der er præget af optimisme og livsmod. Samtidig er hendes fortællinger kendt og elsket af de fleste børn og voksne. Projektet kombinerer en mini forfatterskabslæsning med faglig indsigt i begrebet livsmod gennem uddrag af kendte Astrid Lindgren fortællinger bl.a. fra Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter og Mio min Mio. Fortællingerne sættes i kristendomsfagligt perspektiv gennem udvalgte salmer og bibeltekster.

Projektmaterialer

• Lærervejledning
• Fortællende billedkort
• 6 spilleplader og spillekort
• Hjemmeside med elevopgaver og materialer • Lærerkursus med Børns Vilkår
• Teaterforestilling

Lærerkursus og workshop om livsmod med Børns Vilkår

Du har mulighed for at deltage i dette fyraftenstilbud tirsdag den 29. august kl. 15-17 i Antvorskov Kirke.

På kurset vil du blive præsenteret for et gennemprøvet formidlingskoncept fra Børns Vilkår, der udruster dig til at kunne arbejde med at udvikle elevernes robusthed og samarbejde om trivsel for alle i klassefællesskabet.

Hvad kan du som lærer gøre for at understøtte udvikling af livsmod og trivsel i skolen?

Oplægget fra Børns Vilkår giver dig redskaber til at understøtte et forebyggende trivselsarbejde i klassen, og det er også udarbejdet med henblik på at styrke forskellige elevtypers muligheder for at deltage i forskellige læringsfællesskaber.

Kurset er gratis og tilmelding foregår her.

Tilmelding

Al tilmelding foregår via vores hjemmeside. Her kan du tilmelde din klasse under beskrivelsen af hver enkelt undervisningstilbud.

Tilmelding

"*" indicates required fields

Hidden
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.