Stjerner – Et møde med den danske salme 2023

Tidligere Projekter

Projektfakta

Klassetrin: 3.- 5. klasse
Periode: Januar – maj 2023
Antal lektioner: 6-10
Fag: Kristendomskundskab, musik og natur/ teknik
Materialet indeholder: Lærervejledning med baggrundsmateriale og konkrete undervisningsforslag samt tekster og noder, hjemmeside med indspilninger af projektets salmer og orgelmusik, årets salmeplakat og tilbud om lokalt kirkebesøg.

Hvem har ikke oplevet at blive forundret og fascineret af nattens stjernehimmel? En fascination, som har resulteret i megen naturvidenskabelig forskning, men som også har inspireret utallige sang- og salmeforfattere gennem tiden.

Et tværfagligt forløb om stjernernes betydning i natur og kultur

”Et møde med den danske salme 2023” sætter fokus på stjerner. I introduktionen kommer eleverne til at arbejde med en naturvidenskabelig forklaring på, hvad en stjerne egentlig er, og derefter dykker de ned i stjernens brug og betydning i fem konkrete salmer.

”Stjerner” er således et tværfagligt forløb mellem kristendomskundskab, musik og natur/teknik.

I projektet skal eleverne synge og arbejde med følgende fem salmer:

✶ Dejlig er den himmel blå
✶ I østen stiger solen op
✶ Du, som har tændt millioner af stjerner
✶ Hold håbet op
✶ Spænd over os dit himmelsegl

Projekthjemmeside med tekster og lydfiler

Salmerne vil ligesom de øvrige år blive indspillet af et udvalgt børnekor og være tilgængelige som lydfiler på projektets hjemmeside. Her bliver eleverne også præsenteret for orgelmusik, som passer til temaet. Desuden laver tegneren Peter Madsen en plakat til projektet, som medfølger til de tilmeldte klasser. Som en del af forløbet inviteres klassen til at komme og øve salmerne sammen med organisten i den lokale kirke.

Stor fællessang afslutning i Sct. Mikkels Kirke og Vor Frue Kirke

Igen i år inviteres alle elever og deres lærere til en stor fællessang event i hhv. Vor Frue Kirke i Kalundborg og Sct. Mikkels Kirke i Slagelse. Her oplever eleverne det særlige fællesskab, det er at synge sammen i et kæmpe kor, ledsaget af det brusende orgel.

Kort beskrivelse af projektets indhold fordelt på fag:

Kristendomskundskab: Eleverne introdu- ceres til stjernernes brug og betydning i de fem salmer. Der perspektiveres til fortællingen om de tre vise mænd, der finder Jesus ved at navigere via en ledestjerne. Der er mulighed for at tilvælge et miniforløb om stjernetegns funktion i horoskoper på to lektioner.

Musik: Eleverne lærer at synge salmer akkom- pagneret til orgel, og alt efter musiklærerens ambitioner er der mulighed for at træne node- læsning og stemmetræning via filerne på pro- jektets hjemmeside. Ved booking af et Åben Skole besøg i den lokale kirke har eleverne mulighed for at få en introduktion til orgelet som instrument af den lokale kirkes organist.

Natur/teknik: Eleverne lærer om udvalgte stjerner og planeters størrelse og placering i forhold til jorden og solsystemet.

Tilmelding

Al tilmelding foregår via vores hjemmeside. Her kan du tilmelde din klasse under beskrivelsen af hver enkelt undervisningstilbud.

Tilmelding

"*" indicates required fields

Hidden
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.