RIDDERE og RIDDERDYDER

Mellemtrin

Projektfakta

Klassetrin
4.-6. klasse

Fag
Kristendomskundskab, historie og dansk

Antal lektioner
8-12

Periode
Marts-maj

Alle har et billede af, hvordan en ridder ser ud. Vi kender ridderfiguren fra film, TV, bøger og ikke mindst fra hele fantasy-genren, som er inspireret af middelalderens ridderskikkelse. Forløbet tager udgangspunkt i fortællingen om ridderen Esbern Snare, der grundlagde Kalundborg. Eleverne introduceres til middelalderens Kalundborg ved læsning af den historiske fortælling om Halfdan og Johannes, der forsøger at leve op til kravene til at blive ridder i 1200-tallet.

Ridder for en dag

I anden del af forløbet inviteres klassen på en tidsrejse tilbage til middelalderens ridderliv på Kalundborg Museum og i Vor Frue Kirke. Her skal de prøve kræfter med at være ridder for en dag. Men hvad kræver det at være ridder i middelalderen?

På museet bliver eleverne delt op i to hold, der dyster mod hinanden i en historisk ridderskole ledet af en af museets formidlere. Her møder eleverne en ridder, som introducerer dem til middelalderens teknisk avancerede sværdkamp, til bueskydning og til kunsten at skrive og fremføre et godt ridderkvad.

Ridderdyder i Vor Frue Kirke

Fysisk styrke er imidlertid ikke det eneste, der tæller, hvis man skal føre sig frem på slagmarken og ved hoffet. Man skal også leve op til en række moralske normer og værdier samt at være en god kristen. Det lærer eleverne mere om, når de fortsætter til Vor Frue Kirke efter ridderskolen på museet. Her bliver de introduceret til de ridderlige dyder gennem undervisning og aktiviteter og lærer, hvordan kristendommens moral og værdisæt er med til at udforme de såkaldte ridderdyder or ridderenes æreskodeks.

Der er mulighed for at bestille Kulturbussen til og fra Kalundborg Museum. Vælg dato og udfyld de ekstra felter herunder, hvis I vil benytte bussen som transport.

PROJEKTMATERIALER:

  • Lærervejledning
  • Klassesæt med elevbogen ”Halfdan & Johannes”
  • Ridderskole på Kalundborg Museum
  • Workshop om ridderdyder i Vor Frue KirkeTilmelding

Al tilmelding foregår via vores hjemmeside. Her kan du tilmelde din klasse under beskrivelsen af hver enkelt undervisningstilbud.

Tilmelding

"*" indicates required fields

Hidden
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.