På sporet af gråbrødrenes skat

Tidligere Projekter

Projektfakta

Klassetrin:
2.-3. klasse

Fag:

Kristendom og historie

Periode:
Oktober

Tilmeldings frist:
31. august 2017

Antal lektioner:
6 lektioner

Materialer
Adgang til materialet fås fra skoletjenesten, der udleverer password til lærere, der har tilmeldt sig.
MATERIALER (kræver password)

Kalundborg Kloster for 500 år siden
I året 1517 breder reformationen i nabolandene sig så småt til Danmark. Og gråbrødrene i Kalundborg må afstå det meste guld og gods til kongen og finde helt nye måder at leve klosterlivet på. En af hovedpersonerne i gråbrødrenes historie i Kalundborg er Melchior Jensen, der var kannik i klosteret på den tid. Det er Melchior Jensens historie, der er den røde tråd i undervisningsforløbet, hvis hoveddel er en guidet tur med skattejagt og videnssamling.

Gråbrødre for en dag i Vor Frue Kirke
Efter en introduktion til gråbrødrene som klosterorden, tager klassen til Vor Frue Kirke i Kalundborg. Her bydes de velkommen af kannikken Melchior Jensen og lærer at synge latinske strofer, skrifte og bliver iklædt gråbrødrenes dragt, inden turen går videre ud i byen.

Skattejagt og videnssamling i lokalområdet
Som optakt til turen modtager klassen et gammelt brev fra Melchior Jensen, der fortæller, at gråbrødrene gemte en del af deres formue, inden resten blev afstået til kongen. Nu går jagten på gråbrødrenes skat, hvor eleverne gruppevis samler viden og information om skattens placering. Undervejs kommer de forbi biblioteket, som ligger ovenpå ruinerne af det gamle kloster, og bagefter besøger de Kalundborg Museum, hvor de præsenteres for gråbrødrenes helbredende planter.

Et møde med Melchiors kone i Raklev Kirke
Fra museet peger sporene mod Raklev Kirke, hvor eleverne køres ud i bus og spiser frokost i kirken. Her møder de Melchior Jensens hustru, der fortæller, hvad der skete efter, at gråbrødrene blev fordrevet fra klosteret, og Melchior valgte at skifte tro og gifte sig med hende. Til sidst giver hun eleverne den sidste oplysning, som eleverne mangler for at kunne finde skatten.

[notification type=”notification_info” ]Materialet indeholder
• Lærervejledning
• Elevhæfte
• Kort over Kalundborg til skattejagt
• Klassesæt med gråbrødre dragter
• Kirkebesøg med bustransport
[/notification]

Tilmelding

Al tilmelding foregår via vores hjemmeside. Her kan du tilmelde din klasse under beskrivelsen af hver enkelt undervisningstilbud.

Tilmelding

"*" indicates required fields

Hidden
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.