I samarbejde med Museum Vestsjælland

– tag din klasse på en tidsrejse 200 år tilbage i tiden

Indtil begyndelsen af 1900-tallet forestillede de fleste mennesker i Danmark sig, at naturen var befolket af overnaturlige væsener. Man mente, at der i bakkerne boede bjergfolk eller trolde, og bønderne måtte passe på ikke at pløje for tæt på deres høje. Og i skovene boede ellefolkene og drengene skulle passe på ikke at indlade sig med
de smukke ellepiger med hule rygge. Et møde med ellefolkene kunne nemlig gøre mennesker sindssyge. Og så var der nisserne på gårdene og åmænd, nøkker og havfruer i vandet.

Tro og overtro i 1800-tallets Vestsjælland sammen med museum vestsjælland

Forløbet starter med en dagstur til Sorø Museum, hvor vi rejser 200 år tilbage i tiden. I bliver hentet på skolen af kulturbussen kl. 8 og er tilbage på skolen kl. 14.30. Bussen kører os til Sorø Museum og herfra fortsætter vi i samlet flok til Sorø Akademi, hvor eleverne deltager i en dialogbaseret introduktion til tro og overtro i 1800-tallets Danmark.

B.S. Ingemann og sagnet om Djævelens Fodspor

På Sorø Akademi går vi en tur på Klosterkirkens kirkegård og hører sagnet om Djævelens fodspor og om B.S. Ingemanns overtro og ”øjnevidneberetning” om overnaturlige fænomener på Akademiet. Vi undersøger, hvordan
sanserne kombineret med tro og overtro har påvirket opfattelsen og forståelsen af den naturlige verden for mennesker for 200 år siden. Disse tanker perspektiveres til elevernes egen samtid.

Fordybelse: Hvem var ”de underjordiske ”

Tilbage på museet går vi i dybden med de underjordiske. Hvem er de, hvor møder vi dem, og hvorfor er de forskellige fortællinger om dem opstået? Eleverne prøver kræfter med emnet ’sagn og vandrehistorier’ på egen krop gennem forskellige performative opgaver, hvor sanserne bliver sat i spil og med overvejelser knyttet til deres eget liv.

Englejagt i Sorø Klosterkirke

I den sidste del af forløbet går vi på englejagt i Sorø Klosterkirke. Efter en kort introduktion til engletroen i 1800-tallet bliver eleverne delt op i grupper og udstyret med et englekort, som de skal bruge for at finde flest muligt engle i kirken.

Kreativt værksted

Englejagten afsluttes med et kreativt værksted, hvor eleverne har mulighed for at lave et af de væsener de har hørt om i naturmaterialer.

Tilmelding

"*" indicates required fields

Hidden
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.